tisdag 9 december 2008

Julgransdekorationer

Jag har varit lite dålig på att uppdatera bloggen. Så om du missat detta inlägg jag gjort i InkyWings blogg så är det bara att läsa på.

Julen är en mysig tid, speciellt väntan på den. Förväntningarna byggs upp med allt pyssel och julstök.

Så vad passar bättre än att ta sig tid att pyssla och julstöka tillsammans med familjen eller en kär vän.

Jag har förberett inför julen genom att göra lite dekorationer till årets julgran. Dessa dekorationer är relativt enkla att göra så de passar perfekt att göra tillsammans med barnen. Dessutom är det roligt att se på när krympplasten krymper och blir mindre och tjockare.

Dekorationer i krympplastDu behöver följande:
Krympplast - Jag har använt translucent (frostad)
Stämpeldyna - StazOn svart
Stämplar
Prismapennor eller andra färgade pennor av blyertstyp
Pärlor
Tråd eller Wire

Börja med att välja ut en lämplig stämpel och stämpla den på krympplasten med StazOn dynan. Jag använder StazOn för att den är permanent och för att den fäster på det mesta tex. krympplast.


Du behöver sedan vänta en stund för att stämpeltrycket ska torka.
Måla motivet med Prismapennorna. Ta ljusa färger för de blir mörkare sedan när motivet krymper.

Klipp ur motivet i den form du önskar. När jag gjorde ängelmotivet använde jag mig av en mall från Fiskars som jag ritade av den ovala formen. De andra klippte jag runt stämpelmotivet.

Gör hål där du vill kunna sätta fast den med någonting. Jag använde mig av Crop-a-dilen men något annat som gör små hål i plast kan också fungera. Tänk på att göra hålet större än du vill ha det eftersom det krymper.

Sätt på ugnen till det gradantal som står på krympplastförpackningen.
Lägg in de utklippta krympplast delarna i ugnen och vänta. Det kan se lite konstigt ut i början då de drar ihop sig ojämnt men det är bara att vänta så att de får krympa ihop överallt så rätar de ut sig. När det inte händer något mer kan du ta ut dem ur ugnen.
Om de fortfarande är lite ojämna så har du nu möjlighet att jämna till dem med något eftersom de fortfarande är varma och mjuka. När du är nöjd, vänta på att de ska svalna.Fäst sedan pärlor på en tråd/wire och sätta ihop med din krympplastdekoration. Jag hade ingen nylontråd så jag offrade en rulle fiskelina. Men det talar vi inte högt om.
Jag hade färdiga ornamentkrokar men det går lika bra att göra en egen av någon slags grövre metalltråd.

Ett tips är att göra några mindre saker som du kan använda som dekoration på kort eller paket när du ändå håller på. De kan vara bra att ha. Man vet aldrig när de kan komma till användning.

Hjärta i papper

Jag såg en film på internet nyligen om hur man gjorde såna här dekoratiner. Här finns filmen: Stamin' Academy

Jag tycker om hjärtan och ville naturligtvis göra ett hjärta istället.

Du behöver följande:
Pappersbitar tex spillbitar
Pärlor
Tråd/band/wire
Mall till hjärta

Använd min mall till hjärtanet till att skära ut åtta stycken hjärtan. Använd samma papper eller olika. Chalka kanterna med Fluid chalk tex chestnut roan så att inte papperskanterna lyser så vita.

Mall till hjärta kan du ladda ner här:
Fil som pdf Skriv ut på ett tjockare papper och använd som mall
Fil i dxf. till din Silhouette. Ladda dxf fil i programmet.

Om du inte kan använda mallarna kan man även använda en hjärtmall från Fiskars alternativt två olika stora pepparkaksformar och gör en egen mall.
Gör sedan samma sak som de gör på filmen.
Vik dem på mitten.

Limma ihop dem med varandra.

När du har limmat ihop åtta stycken så vänta med att limma ihop dem till en sluten ring.
Trä någon/några pärlor på en wire och forma en ögla för upphängning. Sätt den i mitten av hjärtat och limma ihop de sista delarna.

Lycka till!

Inga kommentarer :